Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Sogn lørdag 14.04.2018

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold med vedvarende svakt lag som påvirkes av varme. Skredfaren er høyest når sola får tak, og det er fare for naturlig utløste våte løssnøskred.

Skredfarevurdering

Våren er i anmarsj, og sol og varmt vær gjør snøen ustabil. Det er krevende å forholde seg til skredfaren siden den varierer både gjennom døgnet og det kan være lokale variasjoner med tanke på både sted og ulike himmelretninger. Gjennom dagen er særlig sørvendt terreng spesielt utsatt siden solen varmer opp snødekket. I første omgang er det svake lag høyt i snødekket som er mulig å påvirke, men i bratt sørvendt terreng, kan varmen etterhvert vekke til live svake lag lenger ned i snødekket. Tidlig på dagen når snødekket er igjenfrosset vil det være vanskeligere å påvirke svake lag, og de gir færre faretegn. Svake lag er likevel tilstede, så vær særskilt obs der snødekket er tynt.

Det kan ventes en del naturlig utløste våte løssnøskred og flakskred i bratt solvendt terreng.

I høyfjellet kan det finnes små flak av ustabil fokksnø i enkelte skyggefulle leheng.

Under skoggrensa går det mot liten skredfare og stedvis førefall, men unngå utløpsområder for skred.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Ubunden snø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 13. april 2018

Snøoverflaten er preget av mildvær opp til 1000-1100 moh, stedvis høyere. I sydvendt terreng opp til 800 – 900 moh blir snøen fort råtten, mens det er mulig å gå på skaren i andre himmelretninger. Så lenge det har vært nattefrost har skaren frosset på om natten, men det vil endres når det blir varmere. Over mildværsgrensen preges snøoverflaten av fokksnø av varierende hardhet, løssnø kan finnes i skjermet terreng. Topper og rygger er mange steder avblåst.



Vedvarende svake lag av kantkorn har stor utbredelse i fjellet på varierende dybde. Det ligger et lagt høyt i snødekket som ble dannet i påsken, samt lag dypere ned i snødekket.

Stor skredaktivitet i Jostedalen onsdag ettermiddag, våte løssnøskred og flakskred str. 3 (middles store), naturlig utløst. Også i Frudalen og Sogndalsdalen meldes det om naturlig utløste flakskred den siste tiden. Generelt har det også gått mange naturlig utløste våte løssnøskred. Det ble observert små glideskred tirsdag.

Det ble observert hyppige drønn i snøen flere steder i regionen torsdag. Drønnene forplanter seg bortover et godt stykke. Store forskjeller i lufttemperatur mellom dag og natt. Torsdag er det meldt om lett snøfokk.

Fjellvær

Fredag 13. april 2018

Oppholdsvær. Stiv kuling fra sørøst. -7 °C til 2 °C på 1400 moh. Klarvær. Høyt skydekke om kvelden.

Lørdag 14. april 2018

Oppholdsvær. Liten kuling fra sørøst, endring til bris fra sørøst om formiddagen. -3 °C til 7 °C på 1400 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS